Nejste natvrdlý, moje odpověď byla nepřesná. Hranice, od které "funguje" proteinová dieta je trošku imaginární. Obecně platí, že v rámci striktní proteinové diety musíte dostat do organismu cca 1,2 g vysoce kvalitní bílkoviny na kg hmotnosti . Takže u člověka vážícího 80 kg platí v případě 1. etapy poměr pravé jídlo - bílkovinné přípravky 3 + 1, u člověka s vyšší hmotností pak 4 + 1. Není to dogma, ale v zásadě to takhle funguje. Pokud tedy máte více než 80 kg, budete potřebovat 4 + 1. Proteiny se nedají "předávkovat" , pouze se dají poddávkovat. Jinými slovy člověk, který váží 70 kg a bude užívat 4 proteiny denně + 1 pravé jídlo, si nijak neuškodí... Když dáte proteinů málo, neuvedete organismus do stavu tzv. ketózy, díky kterému hubne přednostně na úkor tukové tkáně. Dieta pak funguje nikoliv jako "ketogenní", nýbrž jako "nízkoenergetická". U malých redukcí (do 5 kg) v tom není velký rozdíl, u redukcí větších je to však rozdíl zásadní. Člověk, který zhubne 10 kg převážně na úkor tukové tkáně vypadá po redukci zcela jinak, než člověk, který to shodil na svalech. O medicínském aspektu ani nemluvím... Vždyť obezita není definována kilogramy, nýbrž množstvím bůčku v těle ! Takže podle obyčejné váhy nebo zcela debilního BM indexu by každý kulturista vyšel jako obézní, ačkoliv procento tukové tkáně u těchto lidí je tak okolo 5 - 7% ! A jak známo svalovina je těžší než sádlo. To ví každý, kdo chodí k řezníkovi pro svíčkovou. Takže nám jde v proteinové dietě o redukci, ale přednostně na úkor sádla. Žádná jiná dietní metoda k tomu nevede s takovou jistotou, na to se můžete spolehnout. Věřím, že jsem byl tentokrát srozumitelnější, pozdravuji, Dr.Ryc