N/A
|
22. února 2012, 13:31
Pane doktore,
mám několik dotazů k druhé fázi bílkovinnové diety:
1. Lze konzumovat kravské nebo sojové mléko a bílé jogurty?
2. Proč nelze konzumovat sýry, když se jedná o bílkovinu?
3. Lze konzumovat nenaklíčené luštěniny (čočka, cizrna)?
4. Proč je pečení (například krůty v troubě na vodě) a smažení (samozřejmě na teflonové pánvi s malým množstvím olivového oleje) označováno jako "nejškodlivější tepelná úprava jídel"?
Děkuji za odpovědi. IŠ
1) Mléko minimálně, jogurty vůbec.
2) Protože jsou moc tučný.
3) Lze, ale ne neomezeně.
4) To je složitější otázka. Obecně platí, že čím vyšší je použitá teplota k úpravě jídla, tím hůř. Takže vaření v páře je v poho, ale pečení v troubě nebo smažení už ne (200 - 250°C). Při smažení navíc dochází vlivem denaturace olejů ke vzniku velmi škodlivých látek, tedy konkrétně sloučenin vysloveně jedovatých. Samozřejmě, že smažit lze různě. Rychlé osmahnutí zeleniny po čínském způsobu je pochopitelně podstatně zdravější, než usmažení hambáče na oleji, který pamatuje převrat ! Na každý pád pacienty vedeme k co nejšetrnějším formám úpravy potravin - dušení, pára, marinování a hlavně k minimalizaci příjmu živočišných bílkovin s výjimkou ryb. dr.Ryc